21.03.13 Hundene begynner å få draget på luktdiskriminering

Da har jeg avsluttet prosjektet mitt med luktdiskriminering. Det vil si selve treningen. Jeg har igjen å skrive selve artikkelen. Men her er en smakebit på fremgangen vi har hatt i løpet av de 26 sesjonene våre. Selve innlæringen begynte ikke før etter 3. sesjon med Zira, og etter 11. sesjon med Sue.

Her er video av begge første gang de ble presentert for stativet med pinnene:

Sue

Zira

Som dere ser er det tydelig at ingen av dem skjønner bæret, og de er ikke interessert i stativet overhode.

Men etter noen økter med trening er det tydelig at ting begynner å skje:

Sue

Zira

Og her en en treningsoppdatering over de «vanlige» treningsøktene våre:

Sue

11/3

Innkalling, fvf og tannvisning gikk bra. Trente på å stå fra bevegelse. Dette går veldig fint når jeg har belønning bak, men det er vanskelig uten. Da stopper hun noen ganger når jeg sier “stå”, men absolutt ikke hver gang. Har brukt ordene “stå” og “værsågod” rett etter hverandre med avstandsbelønning bak. Det kan nå gå et par sek mellom de ordene. Hun lekte to ganger med saueleka i dag, og det er jeg veldig fornøyd med. På bli liggende reiste hun seg på repitisjonen i midten. Men hun peip ikke så mye i dag. Hun lå i ca 40 sek en gang og mellom 1,5 og 2 min to ganger. Øver også på å løse ut som på konkurranse, for så å få godt etterpå. Karbonade og saueleka.

13/3

Trente fvf, og det går ganske greit selv om det ikke er full kontakt hele tiden. Hun går egntlig best under vendinger og når vi skifter gangarter. Hopp tilbake over hinder går kjempefint. Øver på å drøye litt med å sitte litt i utgangsstilling før hun får belønning.Kommandoen “stå” funker fint når jeg har avstandsbelønning bak. Jeg trente mye på frivillig stå mens jeg går bakover i dag. Det gikk veldig bra. Jeg får ikke løpt bakover, så det nærmeste jeg kommer er relativt rask marsj baklengs. Det gikk også bra. Brukte  litt kommandoen “stå” eterhvert, siden jeg så at hun stoppet så fint. Det gikk også bra. Øvde også litt på det å bli stående. Jeg gikk alle veier og også rundt henne. Brukte også omvendt lokking. Hun står fint synes jeg. Trente også bli liggende hvor hun reiste seg et par ganger. Hun lå på det meste i 1 min og 40 sek. Tauleka som hun lekte med et par ganger, karbonade og kattemat.

18/3

Trente innkalling fra sittende. Det går bra, dersom hun ikke må vente for lenge. Da har hun lett for å reise seg. I dag reiste hun seg et par ganger. Det var mye forstyrrelser i dag, og da det var noen foran oss et par ganger prøvde jeg å drøye det. Da ble det litt for lenge og vente, og hun reiste seg. Fvf går bra som før , det gjør også tannvisning med Lars. Øvd på stå fra bevegelse med og uten avstandsbelønning. Det går absolutt bedre, men hun stopper ikke hver eneste gang jeg sier “stå”. Øvde også på bli stående hvor jeg går ut fra alle vinkler, også rundt. Brukte også omvendt lokking, noe hun skjønner bra.Hun rører seg noen ganger litt når jeg går rundt, men jeg fikk mange fine rep. Trente litt sitt og dekk på avstand, noe hun ikke skjønner helt, men når jeg står omtrent 1 m. unna går det fint. Trente musematta, og hun skjønner definitivt at det er noe med den nå. Prøver å øke kriteriet til at hun faktisk må tråkke på/over den og ikke bare gå bort til den. Bli liggede gikk veldig fint. Hun reiste seg en gang, men peip ikke i det hele tatt. Hun lå i ca 40 sek, 1 min og 10 seg og 1 min og 40 sek. Under bli liggende var det også veldig mye forstyrrelser med folk i mellom oss, så jeg var veldig fornøyd. Øver på at hun må sitte litt i utgangsstilling for så å løse ut på “konkurransevis” for så å få “værsågod”. Hun prøver å løpe for tidlig innimellom, men da bare kaller jeg helle tilbake. Kattemat, karbonade og saueleka som hun kun ville leke skikkelig med en gang i dag.

20/3

Trente innkalling. Her reiste hun seg for tidlig en gang, og en gang ble det dobbelkommando. Men hun fikk en super repetisjon også. Fint tempo. Under fri ved fot går hun lenger nå og også med vendinger. Tannvisning går bra. Trente bli stående hvor jeg både går rundt og framover. Det klarer hun veldig bra. Stå fra bevegelse går også fint. Kjedet sammen å stå fra bevegelse, og at jeg går foran og rundt henne. Det var jeg veldig fornøyd med. Musematta er det tydelig at hun skjønner mye bedre nå. Jeg kan legge den flere meter unna og tempoet var nå en blanding av raskt trav og litt gallopp. På bli liggende reiste hun seg et par ganger. Det var mye forstyrrelser med en hund som trente med høyt tempo ved siden av, og den lot hun seg ikke forstyrre av, så det var jeg veldig fornøyd med. Hun lå på det meste i mellom 1,5 og 2 min. Saueleka var hun ikke så interessert i i dag. Hun lekte sånn hallveis med den en gang. Det hun synes er gøy, er å hoppe opp på meg virker det som.Tenker å gå til innkjøp av en kong jeg kan ha fyll inni. Karbonade, kattemat og saueleka.

Zira

11/3

Trente på noe av det som var vanskelig på hundefestivalen. Nemlig ruta. Har nå funnet ut at hun skal få finne midten mer eller mindre selvstendig, og at jeg roper “stå” mer som en bekreftelse når jeg synes hun har riktig posisjon. Hun begunte å skjønne det tror jeg. Det å rope stå når hun er i full fart, og regne med hun snur på en femøring tror jeg er en dårlig idé. Stå under marsj har blitt en nøtt. Hun satte seg flere ganger, og da hun først stod, vrei hun seg da jeg gikk rundt. Så jeg trente mye på det å bli stående, både med og uten kommando. I tillegg brukte jeg omvendt lokking. Dette var absolutt vanskelig, men hun fikk heldigvis noen fine repitisjoner, spesielt på slutten. Jeg må også nå øve mer på at hun skal sitte med kontakt etter hver øvelse, og også det å løse ut som på konkurranse og evt. få “værsågod” til avstandsbelønning etter det. Det ble ikke så mye trening på dette i dag da, i og med at jeg ikke trente hele øvelser. Jeg trente også det å sitte opp på avstand. Da fikk hun “værsågod” etter å ha ventet i noen sek. Karbonade, tauleka og saueleka.

13/3

Trente ruta. Hun klarer det fortsatt ikke på første forsøk, men etter noen ganger går det veldig fint. Trente mye bli stående i dag også, og hun vrir seg fortsatt rundt. Men jeg synes vi fikk mange fine repetisjoner også. Karbonade, tennisball og tauleka.

18/3

Trente ruta og resultatet var omtrent som sist. En gang overdrev jeg lengden + at det var noen litt i veien, og hun fant veien fordet. Det virker som hun begynner å skjønne at hun må finne veien selv, og fortsetter uten dobbeltkommando til jeg sier stå. Trente på bli det å bli stående i forhold til stå under marsj i dag også. Hun har fortsatt lett for å vri seg et par skritt når jeg går rundt henne mot klokka, men jeg fikk absolutt noen fine repetisjoner. Tok en bli liggende hvor jeg gikk inn i butikken i 3 min, og det gikk fint bortsett fra littegran piping helt i begynnelsen. Hun var veldig gira i dag. Tok en rep apportering, og det gikk smertefritt. Hun hadde litt lyst til å løpe til avstandsbelønningen med en gang hun hadde levert apporten, så hun vred seg litt. Men jeg lot henne bare sitte litt. Øver mye på at hun må sitte litt i utgangsstilling for så å løse ut på “konkurransevis” for så å få “værsågod”. Tar en sitt opp på avstand innimellom, og det går stort sett bra så lenge jeg har et lyst tone fall. Kattemat, karbonade, ball og saueleka.

20/3

Begynte med å trene ruta. Hun tar det fortsatt ikke på første forsøk, men etter hvert gikk det bra. Trente bli stående, med godbit som belønning. Det gikk fint både når jeg gikk framover og rundt. Prøvde å kjede sammen hele øvelsen med leke til slutt. Da ble hun litt for gira, og det ble bare kål.  Hun  vred seg rundt flere ganger, og jeg holdt rundt snuta hennes fordi jeg ble så sint. Da dempet hun veldig, og jeg fikk dårlig samvittighet. Jeg tok da en liten pause og gikk tilbake til å kjede sammen øvelsen. Da gikk det mye bedre og hun fikk til øvelsen fint. Jeg trente litt sitt opp på avstand hvor jeg avanserte veldig. Dermed ble det 3 kommandoer før hun satte seg opp første forsøk, Jeg gikk ogsålangt unna og blandt annet gjemte hele meg bortsett fra øynne bak et hinder. Jeg tok også hele armen foran ansiktet en gang. Det gikk veldig bra. Brukte avstandsbelønning.  Akurat dette gikk så bra at jeg ble overmodig og ville prøve en fremadsending til ruta med avstandsbelønning. Det skjønte hun ikke helt, men ble veldig kreativ med et hinder som stod i nærheten. Jeg tror jeg skal begynne å legge ut 1/8 musematta i ruta innimellom. Kattemat, saueleka, karbonade og tauleka.

Men nå er det påske, og i løpet av helga drar vi til Uvdal på familiehytta til Lars Roar. Det blir kos:)

Silje

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s