Siste treningsøkt før lp2-debuten

Bilder fra tur i vintermørket. Jeg er glad det er over, og våren har kommet:)

IMAG0356

IMAG0355

IMAG0354

 

Da er siste treningsøkt før lp2-debuten gjennomført, og jeg er faktisk litt mindre nervøs nå. På apport har iveren kommet tilbake, men jeg har nå fått et «dobbelkommandoproblem» på både den og fritt hopp over hinder virker det som. Jeg tror jeg må vente til Zira ser på meg i utgangsstilling og gi kommando mens jeg snur blikket framover. Det er verdt et forsøk i hvertfall. Je er også litt bekymra for avstandskommandering når det gjelder å bli sittende etter kommando, og ikke legge seg med en gang. Men jeg har bestemt meg for å ikke trene noe mer før helga. Det får bare gå som det går.

På skolen har vi nå et prosjekt der vi skal gjøre et eksperiment som fører til en atferdsendring. Jeg har da bestemt meg for å lære Zira og Sue luktdiskriminering gjennom shaping. Eksperimentet mitt er en multiple baseline design over 2 subjekter, og det vil si at atferdsendringen skal skje på forskjellige tidspunkt. Derfor begynte jeg å trene på dette med Zira 1. mars og Sue 5. mars.Snille «onkel Frode» har laget et  neseprøvestativ til meg, og jeg kommer til å skrive mer om prosjektet og legge ut filmer når det er ferdig. Nå trener jeg 2 økter med luktdiskriminering med begge to hver dag (bortsett fra i går, siden det var siste treningsøkt før stevnet).

Og her er treningsnotatene mine:

Sue

25/2

Det var en veldig fin økt i dag. Innkalling både når Lars holdt henne og fra sitt gikk fint. Fvf gikk veldig bra, det gjorde også tannvisning. Stå når jeg går bakover går også fint, når det ligger belønning bak. Det begynner også å gå litt bedre når jeg ikke har belønning bak. Hun tilbyr det frivillig, og skjønner også at det er noe når je ser “stå”, men hun setter seg ofte istedet. Under bli liggene reiste hun seg et par ganger, og laget også litt lyd i starten på flere repetisjoner. Hun lå i omtrent 40. sek, 1 min og 30 sek og 1 min og 40 sek. Jeg går bak og inntil på “konkurransevis” nå. Jeg venter alltid med å gå fram til hun er stille. Kjøttbiter. Saueleka var hun helt uinteressert i i dag.

27/2

Jeg synes det gikk fint i dag også. Både på innkalling både fra Lars og sittende hadde hun god fart. Fvf og tannvisning fungerte og fint, og hun får fortsatt en del godbiter underveis i fvf. Stå under bevegelse går veldig fint nå, når jeg har belønning bak. Det går også bedre nå, når det ikke ligger godbit bak. Bli stående trener vi for seg selv, og det går også ganske fint nå synes jeg. Bruker mye omvendt lokking, og det skjønner hun fint. Under bli liggende reiste hun seg noen ganger når jeg går fra for å legge ut avstandsbelønning. Fikk noen fine rep på mellom 1,5 og 2 min. Us etter bli liggende går fint. Trente noen rep hvor hun fikk “værsågod” når jeg bare gikk fra på slutten. Det er et litt svakt punkt, så jeg tror jeg skal belønne for det innimellom. Kjøttbiter, kattemat og saueleka som hun ville leke med en gang.

Antall treninger i februar: 8

Mars

4/3

Både innkalling, fri ved fot og tannvisning. Trente litt med musematta, og det virker det som er vanskelig. Men hun fikk noen fine repetisjoner.Fortsatte å trene på stå fra bevegelse og bli stående. Begge begynner så smått og ta form. Omvendt lokking var vanskelig når jeg begynte å bevege godbiten bak hodet hennes når hun skulle bli. Også det a jeg skal gå rundt henne er litt vrient: Hun lå fint på bli liggende i dag, og hun lå på det meste mellom 1,5 og 2 min. Hun reiste seg ikke en eneste gang. Hun piper dog littegran i begynnelsen, men gir seg når hun får ligget litt.

5/3

Begynte med luktdiskriminering.

6/3

Innkalling, fvf og tannvisning går fortsatt veldig bra synes jeg. Prøver å øke fosterkningsintervallene under fvf. Stå fra bevegelse går bedre, og det å bli stående går veldig fint. Også omvendt lokking. Musematta var det tydelig at hun skjønte bedre i dag. Hun gikk bort til den flere ganger når den lå rundt en meter unna meg. På bli liggende pep hun kun på en repetisjon men satte seg opp noen ganger. Hun lå det der meste i mellom 1,5 og 2 min nå også. Kattematm karbonade og saueleka som hun lekte skikkelig med en gang.

Zira

25/2

Begynte med apport mens Lars holdt henne. Jeg gikk langt med leka og ropte på henne. Hun gallopperte litt, men travet nok mest. Prøvde å kaste også, men da bare travet hun begge veier. Da jeg trente ruta, løper hun raskt ut, men når jeg sa “stå” er det bare flaks om hun havner inni ruta eller ikke. Hun kaster seg liksom halvveis rundt, og beina havner liksom litt tilfeldig. Da jeg la 1/8 musematta i midten, klarte hun å treffe ca midten et par ganger.  Jeg lot henne få en pause i bilen og prøvde apport fra Lars igjen med avstandsbelønning rett ved meg. Da var hun veldig ivrig og gallopperte fint (jeg så kom eller ja eller noe), men hun slapp bukken før us første gang, Jeg prøvde er par ganger, og da leverte hun fint. Trente på hopp tilbake over hinder. Når jeg sier “hopp plass” hopper hun hinderet selv om hun sitter for langt til høyre for meg. Jeg tror også jeg tok hele øvelsen en gang eller to. Jeg fant nok nøkkelen der, da det ikke gjør noe om hun hopper litt skeivt ut.  Da jeg tok hele avstandsbelønningøvelsen la hun seg rett etter hun hadde satt seg opp på første kommando, men da jeg prøvde igjen klarte hun det fint. Fornøyd alt i alt. Kjøttbiter, saueleka og tauleka.

27/2

Hun var mye ivrigere under apporten i dag. Både når Lars holdt henne og da jeg kastet. Jeg hadde kattemat som avstandsbelønning. Hun slet dog litt med avlevering og slapp den bak meg igjen. Tok den bare opp så hun fikk holde den og gi meg den ordentlig. Da jeg kastet ble hun litt forvirra og begynte å løpe mot belønningen da jeg sa “apport”, men jeg fikk ropt og stoppet henne. Jeg pekte mot apporten og da løp hun dit og satt seg. Jeg bare avventet situasjonen, og da kom hun med apporten. Men siden hun var så ivrig var jeg ganske fornøyd Kjedet sammen stå under marsj, og det gikk superbra. Ruta gikk også fint etter noen forsøk. Etter en pause tok vi fritt hopp over hinder, og det gikk fint etter hvert bare vi fikk terpa på det å ta hinderet tilbake. Jeg må ha høye tydelige kommandoer, så går det bra.  Da jeg bare skulle ta en kommando på avstand på slutten ble jeg litt frustrert. Hun har begynt å sprette opp på sitt (noe som så klart er bra), for så å bare dette ned i dekk med en gang uten kommando. Derfor belønnet jeg kun for oppsitt noen ganger og fikk en hel på slutten om jeg ikke husker feil (selv om jeg sa kommando litt vel raskt etter at jeg hadde snudd meg). Generelt er ikke utgangsstillingene hennes helt bra, og hun har fortsatt lett for å gå for langt fram under fvf. Dette må vi definitivt jobbe med etter debuten. Men tregheten under apportering som har vært det store problemet til nå, var som sagt mye bedre. Så alt i alt var jeg fornøyd.

Antall treninger i februar: 12

Mars

1/3

Luktdiskriminering, skoleprosjekt  (nesten) hver dag siden denne datoen.

4/3

Trente apport med avstandbelønning, og hun  var ivrig nå også. Fin fart og opptak, men kommandoen sitter ikke helt. Jeg måtte kommandere flere kommandoer og peke. Det gikk dog bedre etter et par repetisjoner. Ruta trengte også et par repetisjoner på å sitte. Hun løp mot Lars første repetisjon, da ruta sto halvveis mellom meg og Lars. Innkalling med stå satt som et skudd, om jeg får si det selv. Hopp over hinder tilbake gikk fint, selv når hun sitter veldig skeivt. Det er jeg veldig fornøyd med Men på hopp over hinder fra utgangsstilling måtte hun ha flere kommandoer akkurat som på apporten. Etter noen repetisjoner gikk det fint det og. Trente ikke hele kommandering på avstand. Kun sitt opp, vente litt og “værsågod”. Det var et par ganger hun spratt opp for så å legge seg med en gang igjen. Men hadde flere fine repetisjoner. Hadde også en bli liggende med skjult fører i 3 min, og det gikk bra.

6/3

Første repetisjon med apport gikk kjempebra, og neste repetisjon ble det dobbeltkommando. Til ruta løp hun raskt ut på første repetisjon, men stoppet litt langt til høyre og fikk et bein utafor. Under neste repetisjon stoppet hun helt perfekt, og jeg kaster ballen mellom oss. Jeg tror det kan være lurt å fortsette med, så hun kanskje stopper og snur seg helt rundt isteden for å stott sidelengs. På hele fritt hopp over hinder ble det en dobbeltkommando på første forsøk, mens andre gang gikk det fint. Jeg tror det er lurt så se mot hindre når jeg sier hopp. Når det gjaldt avstandskommandering sa jeg værsågod til avstandsbelønning etter jeg sa sitt. Jeg prøvde å dra litt ut så hun skulle vente litt, men drar jeg det for lenge så leger hun seg. 2-3 sek. går bra. Kattemat, karbonade, saueleka og tauleka.

Så nå er det bare å krysse fingra, og håpe på det beste ang. hundefestivalen til helga..

Silje

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s